Home
Galerie
Exposities
Contact

 

Jo King

 

Foto - Rob Van Bladel

 

Jo King is geboren in 1959 in Buckinghamshire als zoon van Jeremy en Brenda King, beiden kunstschilder. Zij leren hem het vak niet, maar wel ziet hij hen van jongs af aan met passie aan het werk. Spelenderwijs wordt de beeldende kunst een deel van zijn leven.

Tijdens zijn hele middelbare schooltijd volgt King teken- en schilderlessen. Hij gaat studeren aan het Darlington College of Arts, maar kiest voor de theaterkunst, waarin hij in 1981 zijn Bachelor behaalt.
Kort daarna vertrekt hij naar Nederland waar hij werkt als zelfstandig theaterartiest en muzikant. Tijdens zijn opleiding en in zijn theaterwerk raakt King geboeid door het menselijk lichaam als onderwerp van beeldende kunst.
In 1989 gaat hij terug naar Engeland en werkt acht jaar bij het beroemde masker- en poppentheater ‘Horse + Bamboo’, geleid door de schilder Bob Frith.  
Negen jaar later slaat de scene in de film ‘Titanic’ waarin Jack (Leonardo di Caprio) een naaktportret schildert van Rose (Kate Winslet) bij hem in als een bom. Dan weet King zeker dat hij kunstschilder wil worden. Hij neemt deel aan modeltekensessies van de Tsjechische schilder Bohuslav Barlow in Todmorden, Lancanshire en besteedt de volgende jaren veel tijd aan de verbetering van zijn techniek.

De mens en het menselijk lichaam blijven zijn favoriete onderwerpen. Hij slaat daarmee een andere weg in dan zijn ouders, die zich toeleggen op stillevens, landschappen en abstract werk.

In 2002 verhuist Jo King naar Spanje. Daar raakt hij onder de indruk van de felle zon die intens diepe schaduwen werpt met scherpe driedimensionale vormen als gevolg. Het doet hem denken aan de dramatische lichteffecten die hij zag tijdens zijn theaterwerk. En aan de uit zijn tienertijd daterende liefde voor het werk van de Spaanse schilder Salvador Dali.

Het sterke licht en de schaduwwerking met vaak dramatisch effect zijn het kenmerk van de schilderkunst van Jo King.  

Hij werkt het liefst met olieverf op geprepareerd hardboard. De textuur die door preparatie ontstaat, gebruikt hij voor de verbetering van huidskleuren en stoffen. Al vormen levende (naakt)modellen soms nog een inspiratiebron, zijn meeste olieverfschilderijen komen tot stand op basis van een collectie foto’s. Die worden uitgesneden, vergroot of verkleind, vaak getint en vervaagd om een retro-effect te sorteren. Dit proces mondt uit in het prototype van het uiteindelijke schilderij. Op basis van de fotocollage brengt King de compositie op schaal op het hardboard aan, waarna het schilderen kan beginnen.

Tussen 1900 en 1980 gebruikten commerciële kunstenaars en tekenaars variaties van deze techniek om tijdschriften en verhalen te illustreren. In die zin is deze kunstvorm ‘uit’.  Maar King bekommert zich niet om de waan van de dag, de trends, in de beeldende kunst. Wat goed is, blijft goed, ook al is het niet meer ‘in’. Hij laat zich inspireren door het werk van kunstenaars en illustrators als Andrew Wyeth, Alphonse Mucha, Egon Schiele, Guy Peellaert, Frank Frazetta, Gill Elvgren en Norman Rockwell en door de schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw, de neoklassieke kunst, de vroege fotografie en door zijn levenslange passie voor de Franse ‘Film Noir’.

Tussen 2010 en 2018 woonde en werkte King in Zaltbommel, Gelderland.

In september 2018 wordt hij lid van de groot Brits kunst gemeenschap in Cornwall, Engeland. Zijn atelier is in het dorpje Constantine te vinden.

 

Citaat van de kunstenaar

“Ik streef ernaar met mijn schilderijen de aandacht van de kijker te grijpen zodat die vervolgens met zijn verbeeldingskracht zijn verhaal verzint bij wat hij ziet. Een kunstwerk dat tekst en uitleg nodig heeft om het tot de verbeelding te laten spreken, vind ik niet opwindend. Uitleg moet zich beperken tot verruiming of verdieping van de eerste indruk van de kijker.”

 

Publicaties

2011 - "Het Beeld Geeft De Aanwijzing" door Jan Groenendijk over het werk van Jo King en de andere deelnemers van de Bommelse Kunstroute 2011.

2015 - JAZZIZ , een vooraanstaand Amerikaans jazzmuziektijdschrift met een schilderij van Jo King op de cover van het zomernummer 2015.

2017 - JAZZIZ. "Seriously, Jo King. The retro charm of Jo King's jazz paintings" door David Pulizzi. Met negen schilderijen over jazz. in het lentenummer 2017.

 

 

 

 

Home
Galerie
Exposities
Contact